Een ambitieuze titel maar bestaat zoiets echt? Jawel, en te vinden in Nederland! Om precies te zijn in Leiden… de Hortus Botanicus.

Reuzenwaterlelie

De Reuzenwaterlelie of ook wel de Victoria amazonica genoemd is een waterlelie met de grootste bloem ter wereld. Een schitterende plant die ook een grootste bekendheid geniet en te bewonderen is in de Hortus botanicus van Leiden.

Men zegt dat de bladen van deze plant zo groot zijn dat ze een (klein) kind kunnen dragen. Kijk je naar de foto’s die de Hortus onlangs publiceerde dan geloven wij dat wel 😀 Wat een schitterend mooie plant is dit.

Bron: https://www.hortusleiden.nl/

Een keer per jaar bloeien

Het wordt wel eens gezegd dat deze plant slechts één keer per jaar bloeit. Maar volgens de Hortus gebeurd dit vaker. En in een mooie zomer bloeit hij zelfs wekelijks.

Zo mooi zoals de bloem zelf is is ook het feit dat de bloem pas aan het eind van de middag opengaat, en slechts twee nachten bloeit. Hortus meldt ons… de eerste nacht wit bloeit de plant met een heerlijke ananasgeur. En de tweede nacht roze en geurloos.

Mooi verhaal toch? Het lijkt wel een sprookje uit de Efteling.

Maar er is nog meer. De plant doet dit naar zeggen om in de natuur eerst de kevertjes die de bloem moeten bestuiven te lokken, om ze daarna te bewegen om met wat stuifmeel naar een andere bloem te gaan.

Wie wil genieten van dit o zo mooie stukje natuur moet zeker de Hortus eens bezoeken.

Hortus Botanicus Leiden

Website: https://www.hortusleiden.nl/de-hortus/kassen/victoriakas/victoria-amazonica

Bezoeken? https://www.hortusleiden.nl/plan-je-bezoek/

Youtube filmpje over de bloem:

Geef een reactie