Nederland heeft zoveel mooie plekjes, in deze blog belichten wij er één. In het oosten van Gelderland ligt het Montferland.

Een parel in de Achterhoek waar authentieke gastvrijheid, schoonheid van natuur, Nederlandse wijn en Duits bier hand in hand gaan.

Waar ligt het?

Ongeveer 95 km afstand van Utrecht en via de snelweg A12 goed te bereiken. Montferland ligt tussen Doetinchem, ‘s-Heerenberg, Didam en de Duitse grens. Het kenmerkt zich door een werkelijk schitterend onnederlands heuvelachtig bosgebied genaamd het Bergherbos.

Google maps: route naar Montferland

Wat kun je er doen?

Bergherbos

Klimmen! De Hettenheuvel met zijn 91,6 meter is de hoogste! Maar ook de Galgenberg (66,8 mtr) Eltenberg (82,4 mtr. Duitsland), Hulzenberg (84,6 mtr.) en heuvel Montferland (66,8) zijn ware bergen te noemen die je uitnodigen tot een serieuze klim.

Mountainbiken

De mooiste routes van Nederland liggen hier verscholen. Heb je een e-mountainbike? Er is zelfs een oplaadplek midden in het bos 🙂 Zit je op je fiets en neem je een afdaling? Dan zal je bovendien verbaasd zijn over de grote varens en al het natuurpracht.

Bron: natuurmonumenten, MTB route

Wandelen

Ook zijn er talloze wandelroutes waaronder een stukje van het bekende Pieterpad. Recreatief fietsen, hardlopen ( Montferlandrun), wielrennen, Nordic walking het is hier allemaal mogelijk!

Spelen

In het Bergherbos is het leuk voor de kinderen. Het Speelnatuur OERRR is bijzonder te noemen en vlakbij het gezellige uitspanning ’t Peeske gelegen. De kids spelen er graag en vinden het er heerlijk.

De uitkijktoren op de Hulzenberg kijkt imposant ver over Nederland en Duitsland

Het grootste kasteel van Nederland.

In het stadje ‘s-Heerenberg staat huis Bergh, het grootste middeleeuwse kasteel van Nederland. Het kasteel is te bezichtigen en voor de jeugd kun je codes kraken. Je kunt in de torenkamer overnachten en in het kasteel trouwen behoort ook tot de mogelijkheden. Er wordt met echt muntrecht “geld” gemaakt in het muntgebouw.

Ben je moe van het kijken en horen van middeleeuwse verhalen over de grafen van Bergh?

Dan kun je even uitrusten bij Kasteel Cafe Heerendubbel, een uniek en gezellig terras zoals de naam al zegt bij het kasteel.

Huis Bergh
Bron: Huisbergh.nl

Shoppen? Dagje Duitsland

Omdat het Montferland aan de grens ligt heeft het de ambiance en charme van een grensstreek. Dit merk je aan alles en heeft een bijzonder prettige uitstraling. Het is dan ook niet gek om vanuit bijvoorbeeld ‘s-Heerenberg even de grens over te wippen naar de Duitse stad Emmerich aan de rijn. Deze stroomt vlakbij met in handbereik de Duitse steden Kleve, Bocholt, Oberhausen. Bijzonder mooi is het Romeinse en middeleeuwse Xanten.

Wil je shoppen in Duitsland? Geen probleem bezoek het shopping walhalla CENTRO eens.

Shoppen in Duitsland: CENTRO Oberhausen

Waar kun je lekker eten?

Beroemd zijn de bij de rotonde van Zeddam gelegen restaurants;

  • Restaurant het Tolhuis
  • Chinees restaurant Sin Chen
  • Duitse broodjesbar Broods (met zijn unieke drive-thru)

Deze bieden allemaal een ruim aanbod voor de hongerige gast en het smaakt bijzonder goed.

Je kunt ook lekker eten op het stadsplein in ‘s-Heerenberg.

Waar kun je slapen?

Voor een overnachting ben je in Montferland ook aan het goede adres. Er is een ruim aanbod van gezellige hotels. We zetten een paar mogelijkheden op een rij

Hotels

  • de torenkamer van Huis Bergh
  • Carpe Diem in Vethuizen
  • Hotel Montferland in Zeddam
  • Hotel Ruimzicht in Doetinchem

Wijngaarden

Er is nog zo veel meer te zien en te bezoeken. In dit gedeelte van de Achterhoek wordt ook veel aan wijnbouw gedaan. En die wijn smaakt verrassend goed, proef maar eens. Ook kun je een wijngoed bezoeken.

  • Wijngoed Avitera
  • Wijngoed Montferland
Bron: vvvmontferland

Ons advies

Montferland blijkt echt een verrassing. Mooie heuvels en echte bergen gevormd in de ijstijd. De Achterhoek heeft het. Nederlands en Duits-achtig gelegen in een betoverende omgeving waar het goed toeven is.

Je kunt goed eten, de kids kunnen leuk spelen, sporten. Er is eigenlijk te veel om op te noemen. Een reisje meer dan waard.

Handige links

VVV Montferland: https://www.vvvmontferland.nl/nl

Huis Bergh: https://www.huisbergh.nl/

MTB routes: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/achterhoek/route/mtb-route-montferland

Speelnatuur OERRR: https://www.natuurmonumenten.nl/kinderen/speelplekken/speelnatuur-bergherbos

Reacties on Dagje weg: Montferland waar ligt dat?

Geef een reactie