De tijd dat je onhandig in de keuken met filterkoffie liep te prutten is allang voorbij.

Tegenwoordig is de ambitie natuurlijk veel groter. De visite wordt verwend met jouw koffiezet skills die een echte Barista niet zouden misstaan.

Een barista is een specialist in het bereiden en serveren van koffie. Niet het terloops gemaakte bakkie pleur. Nee het gaat om de bereiding van espresso en alle aanverwante dranken zoals cappuccino, macchiato, café latte ed. op topniveau.

Barista

Een goede espresso daar begint het mee! Een espressomachine is een koffiezetapparaat waar espresso’s en aanverwante koffie’s worden bereid. In de espressomachine wordt water tot tenminste 90 graden Celsius verwarmd en bij een druk van 9 bar door 7-10 gram fijn gemalen koffiebonen geperst. Daarnaast is natuurlijk de koffieboon zelf van groot belang. Een goede roast van de boon en ook heel belangrijk; waar komt de boon vandaan. Is het een verantwoorde koffieboon ten opzichte van arbeid, milieu en duurzaamheid.

Wist je dat….?

In Nederland heuse barista kampioenschappen gehouden worden. Deze worden georganiseerd door de Dutch Coffee Promotion. Zij organiseren jaarlijks 4 wedstrijden.

  • De Nederlandse barista kampioenschappen
  • De Latte art kampioenschappen
  • De Cuptasting kampioenschappen
  • Coffee in good spirits

De gelukkige winnaar mag deelnemen aan de World Barista Championships.

Wereldkampioenschap

Tijdens deze wedstrijd bereidt de deelnemer 4 espresso’s, 4 cappuccino’s, en 4 signature koffiespecialiteiten. Voor het maken van deze dranken krijgt de deelnemer 15 minuten. De jury beoordeeld de smaak, het uiterlijk, de wijze van maken en de techniek. De winnaar mag zich World Barista Champion noemen!

Uitslag van 2019

1. Jooyeon Jeon — South Korea
2. Michalis Dimitrakopoulos — Greece
3. Cole Torode — Canada
4. Mikael Jasin — Indonesia
5. Wojtek Bialczak — Germany
6. Mathieu Theis — Switzerland

Barista world championship

Zelf barista worden!

Er zijn diverse opleidingen, cursussen en workshops om barista te worden. Ik noem er enkele.

Hier leer je alle technieken en achtergronden van het vak! Ook thuis kun je natuurlijk aan de slag gaan. Koop niet te snel een duur espressoapparaat want hoe meer je weet hoe uitgebreider je het apparaat wilt hebben. Vooral veel lezen over de roasting van de koffieboon en het bereiden hiervan. En natuurlijk ook hier geldt tenslotte:

La pratica rende perfetti

🇮🇹☕️ Oftewel; oefening baart kunst!

Ikzelf ben gek op (l😍ve, l😍ve, l😍ve) de White chocolate Moccha van Starbucks.

Ik hoor graag wat jullie favoriete koffie ☕️is.

Geef een reactie